צור שיזף

איך כותבים ספר? סיפור? קצר? ארוך? נובלה? רומן? כתבה? הגיג?

לא מעט אנשים רוצים לכתוב.

מזה לא מעט שנים רוב האנושות, ברוב השפות, יודעת לכתוב. יש כמובן כיסים של מי שלא למדו לכתוב אף פעם, אבל הם מועטים.

אם כי לעתים ניראה שזוהי אחת מעונות השפל של הספרות. שהרומן, אותה יצירה גדולה של המאה -19 שהגיעה לשיאה בסופה ובראשית המאה ה-20, נמצאת בנסיגה. כי למי יש זמן לקרוא? הספרות התמודדה יפה נגד הטלוויזיה והקולנוע. היא היתה מדיה לעצמה. אבל אז הגיע האינטרנט באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 ואחריו, בסוף שנות העשרה של האלף השלישי, הסדרות המתוסרטות של ענקי הסרימינג. הבינג'. השפה כשפה איבדה ממהותה. גם מכיוון שאת שפת השימוש עדין קובעת האנגלית וגם מכיוון שטלוויזיה וסרטים עושים בהמון שפות. המתרגמים עברו לנטפליקס, אמזון, אפל ושאר ענקי הסטרימינג. כל יצירה מקומית היא פתח לתרגום אוטומטי לכל שפה אחרת.

זה לא היטיב עם הספרות. אולי כי מאז ומעולם האינטרנט והישיבה המטומטמת והרגועה שאינה גוזלת שום כוח מול המסך היא הרבה פחות אקטיבית למוח מאשר לקחת ספר ולקרוא.

המצאת הטלפון, המחשב הנייד והסטרימינג הם בעצם ההוכחה שהמין האנושי עייף מטיבעו וצריך להאכיל אותו כל הזמן על מנת שלא יזוז. חוץ מאשר לאן שאנחנו רוצים אותו. ובתנוחה הזו כל אחד מוצא לעצמו מה מוצא חן בעינו – אלימות, סקס, רומנטיקה, אהבה, ספורט, אקשן, הרפתקאות וכל זרם אחר שמתויג על ידי ערוצי הסטרימינג. הפילוח נעשה כבר על ידי ספקי הפורנו.

על מנת לקבל את הסיפור של איך עברנו מסיפור לאפלקציה מותאמת שאספה את כל חומרי ההפעלה שלנו, כדאי לראות את Adam Curtis – Can't Get You Out Of My Head

אני כמובן לא כופר בכל אלו ומשתתף בשמחה במשחק אם כי לעתים נמאס לי ממנו, גם משום שאני כותב ואוהב ספרות מהסוג הישן. את הריח של הספר, את המראה ואת המשקל.

והדרך הטובה ביותר להתחיל לכתוב היא לקרוא. ספר טוב שנכתב על ידי סופר חכם, הוא אחד המצתים הגדולים להתחלת כתיבה. ולכן אכתוב כאן רשימה של ספרים שאני חושב שהם מצתים. וכיף לקרוא אותם. אני די מאמין שספר טוב זה כמו יין – או שהוא טעים או שלא. השאר פטפוט. ואנשים שונים אוהבים יינות שונים.

  1. אנה קרניניה. טולסטוי. האבא של הרומנים. לא צריך להיבהל. ספר ניפלא
  2. שבועת אמונים, דומינקו סטרנונה. סיפור על אהבה, פראות, בגידה, חיים כפולים והסתרה.
  3. פעמון איסלנד הלדור לקסנס, רומן גדול על איסלנד הימי ביניימית, אלגוריה ענקית על שחיתות ובירוקרטיה
  4. שתים דובים, מאיר שלו. הסופר הישראלי המוצלח ביותר עד 1.7 מ' גובה, ספר אכזרי, כן
  5. נמר בהרים, צור שיזף. שתי נובלות מדבריות. הנוף הוא דמות בספר. כמו בכל ספר שאני כותב. אנשים מלאי תיקוות וחלומות עפים ומתרסקים
  6. המסע למערב (שי יו צ'י-קוף באנגלית), וו צ'אנג אן. רומן פנטסטי, אולי המצחיק והשווה שניכתב אי פעם. המקור סיני, התרגום האנגלי הערוך והשווה של ארתור ווילי Arthur Waley שווה לעין ערוך מהתרגומים הלא מוצלחים לעברית.
  7. המשתה. אפלטון. איך לכתוב מאסה פילוסופית כסיפור חוכמה מלא תשוקה וחושניות ולהגיד משהו על אהבה
  8. לי צ'יילד הוא ודאי גדול כותבי הבלשים העכשיוים. ג'ק ריצ'ר, הבלש ההומלס הנווד שלו, שפעם מספר בגוף ראשון ופעם מופיע בגוף שלישי – הוא מופת של בניית דמות ויכולות גופניות פסיכולוגיות ושל לחימה. הדמויות עשויות הייטב והאקשן והפירונות חכמים. אם יש מישהו ללמוד ממנו על מתח כתוב הייטב כספרות מעולה – הוא האיש.
  9. נובלת שחמט של סטפן צוויג היא נובלה – סיפור קצר ארוך שמכיל בתוכו הכל, את הסיפור הקצר והנובלה בנשימה אחת – מה שמתחיל במקום אחד, מתפתח לסיפור שונה לגמרי שהופך את השולחן והתמונה. כל ספר או סיפור של סטפן צווייג, היהודי האוסטרי שהרצל נתן לו את הבמה הראשונה הוא סוג של מאסטר פיס.
  10. "האיש שרצה להיות מלך" של רודיארד קיפלינג גם הוא נופל מבחינת אורכו בקטרגורית הנובלות. אחדד מספרי ההרפתקאה היפים שיש של מי שחי בהודו חלק גדול מחייו והיה הרפקתן בעל עין בוחנת
  11. אופק אבוד, של ג'ימס הילטון הוא הספר שהמציא את 'שנגרי-לה' המנזר שהזמן עומד בו ומי שנכנס לתוכו לא מזדקן אלא חי חיי נצח. איך לכתוב פנטזיה ריאליסטית שנעה בין העולם שאנחנו חיים בתוכו לעולם שאנחנו יוצרים – הסופר כאלוהים
  12. זורבה היווני, ניקולאס קזאנצקיס. שיר הלל פילוסופי לחיים, לעתים טרחני ודידקטי אבל לרוב סיפור יפה להלל גם חירות או מוות של קזנצקיס- על המרד וכיבוש העות'מני בכריתים שווה. בעיקר התחרות בין האחים בסוף. עד הסוף. עד טיפת הדם האחרונה.
  13. מגילת סן מיקלה, אקסל מונטה. הסיפור של הרופא השוודי בקאפרי, בין העתיקות של הוילה של אדריאנוס. סיפור של רופא על גדות הים התיכון. לפני 40 שנה נתתי אותו מתנה לטוביה כשהתחיל את לימודי הרפואה בירושלים. היום טוביה, מתקרב בצעדי ענק לפנסיה אחרי עשרות שנים של רופא 24/7 במחלקת מושתלי לב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שלחו הודעה

tsur@shezaf.net  |  טלפון: 054-4975548

כל החומרים באתר shezaf.net, כתובים, מצולמים מוסרטים או מצוירים מוגנים בזכויות יוצרים ©. אין להשתמש בשום חומר מהאתר למטרות מסחריות, פרסומיות או לכל סוג של תקשורת חזותית, כתובה או אחרת ללא רשות מפורשת בכתב מצור שיזף.