הצעת מסלול
![]() הרי השמים |
קטע דרך המשי שבין קירגיזסטן למערב סין הוא אחד הקטעים הדרמטיים ורבי ההוד של הדרך. קירגיזסטן היא מדינה מרכז אסיאנית קטנה הנמצאת בצידם המערבי של הרי השמיים, הטיאן שן שבה שניים מאתרי הפולחן המעניינים והחידתיים של מרכז אסיה, בורנה עם יער הפסלים הקוויים והר סולימן באוש כשביניהם נמצאים הקירגיזים, רועים נוודים ממוצא טורקי לבושים בתלבושות אופייניות העולים לרגל למרכזי הפולחן. הדרך חוצה את הרי הטיאן שן בכביש מרהיב, צר ונפלא ויורדת בדרך יפה לא פחות למערב סין, לקשגר – העיר המערבית בסין ששם גרה קבוצה טורקית מוסלמית אחרת – האוייגורים. בקשגר מתקיים שוק יום ראשון המפורסם ביותר באסיה, עשרות אלפי סוחרים וקונים מכל רחבי מערב סין מגיעים לקנות ולמכור גמלים, סוסים, בקר, כבשים, שטיחים, סכינים וכל מה שעולה על הדעת. גם יופיו של החלק הדרומי של דרך המשי לכיוון יארקנד וחוטאן נובע מהנופים ומכך שהאנשים שם שייכים לתרבות אחרת שכאילו קפאה בזמן והדרך ממשיכה וחוצה את המדבר שאיש לא יוצא ממנו חי דרך אוקיאנוס חולות אדיר ומגיעה למערות הבודהיסטיות הנפלאות של קוצ`ה בהרים המדבריים של שולי הטיאן שן וממשיכה לטורפן, שקע שהוא גם החם והקר בסין ויש בו את ההרים הבוערים ועוד מנזר בודהיסטי שמזכיר את סנט ג`ורג` בואדי קלט. זוהי דרך החלום, הקטע הפרוע ורב ההוד של דרך המשי.
הצעת מסלול זו מיועדת למי שזמנו קצוב והוא רוצה לחצות את הדרך ביעילות. ועם זאת, אפשר לפרוש את המסלול על פני זמן כפול וליהנות, או להתחיל אותו מאיסטנבול או מכל נקודה אחרת מערבה לנקודת ההתחלה המוצעת.
ב-1991 נסעתי מאיסטנבול עד בייג'ינג ב-3 חודשים את דרך המשי המרכזית בתחבורה קרקעית. התחבורה רק השתפרה מאז.
יום 1. טיסה תל אביב טאשקנט.
יום 2. סיור בשווקי העיר הישנה ובכיכר האדומה של טאשקנט נסיעה לסמרקאנד. לינה בסמרקנד.
יום 3. סיור בגורי אמיר – קברו של טימור לאנג והשושלת הטימורידית, הליכה דרך העיר העתיקה לכיכר רגיסטאן. סיור לאורך דרך טאשקנט – המדרחוב של סמרקאנד, ביקור בשוק העיר, מסגד ובקבר הביבי-חנום, ביקור בעיר הקברים של השאחי זינדה ובמצפה הכוכבים של אולג בג.
יום 4. נסיעה לבוכרה- לבה האוס, העיר העתיקה – סיור במדרסות, המצודה, צ'אר מינאר, מואוזיליאון הסמנידים, בתי הכנסת של בוכרה.
![]() מדרסת אלקולי חאן בבוכרה |
יום 5. בוכרה – ארמון החאן
![]() מינארט קלאון בבוכרה |
יום 6. ביקור במוזיאון אבן סינא באפשונה ונסיעה לחיווה.
![]() חיווה |
יום 7. חיווה , סיור בעיר מוזיאון בחצי הדרך בין בוכרה לימת אראל על האמו- דריה (אוקסוס) – 400 קמ' צפונה לבוכרה
.
יום 8 . נסיעה לקוניה אורגנג' (טורקמניסטאן) וחזרה לחיווה.
יום 9. טיסת בוקר לטאשקנט ונסיעה דרך קוקאנד לפרגנה (בקעת פרגנה)
יום 10. נסיעה לאוש וביקור בהר סולימאן – ההר הקדוש והמרפא ובשוק על גדת הנהר.
![]() הר סולימן אוש |
אפשרות קצרה יותר היא להתחיל את הטיול בקירגיזיה =- בבישקק ולנסוע דרך עמק הנהר צ'וקיאן (יפה מאוד) : באופציה זו : טיסה מת"א דרך איסטנבול אל בישקק. הגעה בשעות הבוקר המוקדמות של יום 2. העברה אל המלון. אחרי ארוחת בוקר סיור בבישקק, בירת קירגיסטן, עיר רוסית לשעבר, פארקים גדולים ויפים, מונומנטים ובתי תרבות מרשימים ובצד זה שווקים מקומיים צבעוניים, שוכנת לרגלי הרי הטיאן שן (ההרים השמימיים). נסיעה מבישקק אל אתר בורנה, שריד לתרבות הנוודים ההרים. חזרה לכיוון מערב אל שמורת הטבע אלו ארצ'ה, וטיול רגלי בנוף של צמחיה וטבע מקומי. לינה בבית הארחה בבישקק.
![]() בורנה, קירגיזיה |
יום 3 בישקק – עמק צ'ויקאן
נסיעה לכיוון דרום מערב דרך קאר-באלטה, עיירה סובייטית ששמשה כעיר תעשייתית, אל עמק צ'ויקאן. העמק ירוק ויפה והנסיעה מרשימה עד מאוד. מעבר דרך מעברי-הרים עם נופים של הרי הטיאן שן. לינה בשמורת טבע בגסט האוס מקומי שנימצא על הכביש.
יום 4 עמק צ'ויקאן – אוש
המשך נסיעה בדרך ארוכה אל העיר אוש, עיר חשובה על דרך המשי במזרח עמק פרגנה למרגלות הרי הטיאן שן. נסיעה דרך מס' שמורות טבע בהם נוכל להפגש בנביעות טבעיות של ברום, גופרית ויוד. לינה במרחצאות החמים או באוזגנד שבה יש מסגד מעניין.
שתי התוכניות מתאחדות עם היציאה מאוש לכיוון הגבול הסיני
יום 11 אוש
אוזגנד-אוש, עיר קטנה, מקום עליה לרגל ואחד השווקים המרכזיים על דרך המשי הותיקה. ביקור באתר הקבר סולימאן גורה, אחד ממקומות העליה לרגל המרכזיים במרכז אסיה ובאתריה של העיר. לינה באוש.
יום 12 אוש – סריי טאש
סיום ביקור באתרי העיר ונסיעה בדרך עפר משובשת דרך נופי דרום קירגיזסטן אל עמק סריי טאש. לינה במחנה יורטות (אוהלי נוודים) מקומי. בסיסי מאוד אבל שווה מאינכמוהו
יום 13
סארי טאש טיול ברכס הנפלא בעולם. לינה בסארי טאש
יום 14 מעבר אל סין
נסיעה אל הגבול הסיני ומעבר הגבול אירקשטאם. במעבר זה אין סידורים רגילים ולפחות קילומטר צריך ללכת עם הציוד אחרי רישום ובידוק דרכונים מעבר אל הצד הסיני ומפגש עם הצוות הסיני. נסיעה אל קשגר. לינה בקשגר.
יום 15 קשגר
ביקור באתריה של העיר קשגר, מרכז מוסלמי גדול במחוז סינג'יאנג. באתר קברו של אבא – חוג'ה, קבר מהמאה ה – 17 ובמסגד המרכזי, המסגד הגדול ביותר בסין שנבנה במאה ה – 15. בשוק יום א', יום השוק המסורתי בערי דרך המשי. שוק ענק שאליו מגיעים סוחרים מכל המדינות השכנות ליום מופלא של המולה ושפע של סחורות. נסיעה דרומית מקשגר אל אגם קראקול, דרך פסגות הרים המגיעות לגובה של מעל 7000 מ'. נופים של פסגות מושלגות, צמחיה דלילה, נהרות זורמים ונוודים בדרכה של דרך המשי העתיקה. בין נופים אלו שוכן לו אגם קראקול, אחת מהנקודות היפות לאורכה של הדרך. לינה בקשגר.
![]() קשגר |
יום 16 קשגר – ירקאנד
העיר ירקנד, עיר עתיקה עם סמטאות מפותלות ומבני חימר, מסגדים נעולים ושוק מקומי. תחנות קמח מונעות מים כמו מזמן, חומה גדולה ומדבר שווה. אחד הימים המוזרים והמפתיעים.
יום 17 חוטאן
נסיעה מירקנד אל חוטאן, בירתה של ממלכה קדומה. חוטאן, הנקודה הדרומית שעל דרך המשי מדרום לטאקלאמאקן. ביקור במוזיאון המקומי, בשרידי העיר העתיקה ובשוק המקומי. לינה בחוטאן.
יום 18 חוטאן – מינפאנג
המשך נסיעה אל מינפאנג, נק' התיישבות נוספת על דרכה של דרך המשי וכיום עיר סינית מודרנית. לינה במינפאנג במלון לא משהו.
יום 19 מינפנג טאזונג
נסיעה צפונה אל תוך מדבר טאקלאמאקן ואל הדיונות המרהיבות שהוא מציע על הכביש שהסינים סללו לאורך 800 קילומטרים . לינה בגסט האוס מקומי במדבר על גדות נהר הטארים שהסינים מיבשים כדי לגדל כותנה במדבר.
יום 20 טאזונג קוצ'ה
המשך צפונה מהנהר טארים לכיוון העיר קוצ'ה, אחת מהנקודות ששימשו כבירה לממלכה מקומית מתק' שושלת החאן, במאות הראשונות לספירה וכיום היא משתנה מעיר שדה לעיר סינית שדורסת את העיר הישנה. בעיר אוכלוסייה אוייגורית פעילה וחיה. ליד העיר כמה אתרי מערות בודהיסטיות. לינה בקוצ'ה.
יום 21 קוצ'ה ביינבולק נסיעה צפונית מהעיר לביקור במערות 1000 הבודהות. מתחם של למעלה מ – 200 מערות חצובות חלקם שמורות עדיין, מהמאות 3 ועד ה – 10 לספירה, זמן שבו הבודהיזם שלט עד לבואו של האיסלאם למקום. רכבת לילה מקוצ'ה לטורפן
ימים 22 – 23 טורפן
טורפן, הנקודה החמה ביותר במהלך השנה שבמחוז סינג'יאנג ומקומם ריכוזם של הכרמים שמהם מייצרים את הענבים ואת היין המפורסמים לאזור . ביקור באתרי המדבר של טורפן, מערכת השקיית הקארז, העיר העתיקה גאוצ'אנג, מערות בזקליק ועמק הענבים והצימוקים. לינה בטורפן. באחד הערבים הופעת פולקלור מקומית. בלילה של יום 17 עליה לרכבת לילה אל דונחואנג. לינה ברכבת .
יום 24 דונחואנג
בשעות הבוקר הגעה אל דונחואנג, עיר שבקרבתה מערות בודהיסטיות שנחצבו וצוירו בידי נזירים ואומנים סיניים לאורכה של ההיסטוריה. המערות מלמדות על נתיב חדירת הבודהיזם מהודו לסין ועל קליטת ההשפעות ההודיות על האומנות המקומית. סיור במערות ובדיונות החול אשר במקום. לינה בדונחואנג.
יום 25
נסיעה מדון הואנג למבצר ג'איגואן אחד' המרשימים ממבצרי דרך המשי, המשך בטיסת אחר צהריים ללאנדז'ו, לינה בלאנז'ו
ימים 26 – 27 שיאחה
נסיעה לשיאחה, עיירה קטנה הנמצאת במורדות רמת טיבט ואחד מהמרכזים של הבודהיזם הטיבטי. ביקור במנזר לברנג, מנזר פעיל ובו מעל ל – 1000 נזירים ובסביבת העיירה.
ימים 28 – 29 שיאן
נסיעה חזרה ללאנג'ו ומשם טיסה לשיאן, צ'אנג-אן הקדומה, מוצאה של דרך המשי. ביקור באתר חיילי הטרה קוטה, קברו של הקיסר הראשון שאיחד את סין – צ'ין שיחואנג, בפגודת האווז הגדולה, במסגד וברובע המוסלמי השוקק חיים. לינה בשיאן
![]() תיאטרון סיני |
ימים 30 – 31 בייג'ינג
טיסת בוקר אל בייג'ינג, העיר שלאורך שנים שימשה כבירתה של סין הקיסרית וכיום משמשת כבירת סין. סיור באתריה של בייג'ינג, העיר האסורה – מרכז השלטון והארמון הקיסרי במשך 500 שנות הקיסרות האחרונות, כיכר טיאן אן מן, הכיכר הגדולה ביותר בעולם. אל החומה הגדולה, אחד מסמליה של סין, וב"דרך הנשמות", הדרך שהובילה לאחוזת קברם של קסרי שושלת מינג. ארוחת "ברווז פקין". בערב יום 21 הגעה לשדה התעופה לטיסה ארצה. הגעה ארצה ביום 32.
הערה חשובה:
זהו מסע. לא טיול במובן של נסיעות קצרות ואתרים. יש במסע זה, שחוצה את רובה של אסיה ועובר באזורים לא קלים נסיעות רבות וארוכות. הלינה לעיתים היא בתנאים לא מצויינים ולעיתים אוכלים במסעדות מקומיות. למסע כזה מוזמנים רק נוסעים שמעוניינים בו. הוא לא מסע למפונקים ויש לקחת את זה בחשבון
לינה:
אפשר ללון במלונות טובים ברמה מקומית, בבתי הארחה משפחתיים, או במלונות יקרים. לרוב, בעיקר במערב סין, הרמה מוגבלת ל-2 או 3 כוכבים וגם זה לא תמיד נקי. מטיילים צעירים ימצאו שלרוב ללון בדורמיטוריס- חדרי השינה המשותפים, היא האופציה הזולה והנעימה.
תחבורה:
טיסות פנים, אוטובוסים ורכבות לנסיעות בינעירוניות ולסיורי ערים. ג'יפים עם נהג מקומי. קרון שינה ברכבת יכול להיות תאים סגורים של 4 אנשים – מה שמכונה המחלקה הרכה, או תאים פתוחים של 8 אנשים – המחלקה הקשה. שוב, תלוי בטעמו של כל נוסע. זה טוב וזה טוב. המחלקה הרכה יקרה פי שניים. יש רכבת היום בין קשגר ואורומצ'י. כ-24 שעות. טטיסה של שעה וחצי. ועם זאת – עדיף קרקעית דרך הסעיף הדרומי ולעלות לקוצ'ה כמו שמתואר בתוכנית.
לעיון נוסף: דרך המשי, המדריך למרכז אסיה
תגובה אחת
מעניין