מדורים

כתבות נוספות

העיר – הכביש המהיר של ראש העיר

לפעמים מתעורר אדם ורואה שטעה. שלא הכל שחור וראש עיר שלא ציפה ממנו לכלום, הוא בעצם אחד מראשי הערים הטובים והנכונים שקמו. אמנם, חובה על מי שכל חייו רק רואה טעויות ופיו מלא ביקורת להיזהר מלשבח, אבל לאור המעשים האחרונים, הניצחונות הירוקים והמחשבה המתכנסת, נדמה סוף סוף שיש פה ראש עיר, שעשה פה מעשה לא צפוי, כנגד תפיסותיה העקומות של המדינה ומתכניניה הבינוניים והיטה את הכף לזכות. הייתי כמובן שמח אם הוא היה ראש העיר שלי, אבל גם כך, אני מאוד גאה בלופליאנסקי. ואני יכול רק לעפעף ולהביט איך עובד ראש עיר אמיתי כשאני מביט באיך חולדאי, כמעשה קולק חביב העולם ומהרס ירושלים, שותל פרחים, משפץ היכלות, שוחט את שכונותינו בכבישים מהירים ואכזריים, מטפח את הממון והנדל"ן האגרסיבי והחזירי, מזרים בעורקיה של העיר רעלי בטון ואספאלט שמאבנים ומגרשים ממנה את צעיריה, הופכים אותה מעיר נחמדה ואנושית לטס זהב מנוכר וסר טעם.
התוכנית של דרך שלבים היא דוגמא כזו. כביש שלא מחבר שום מקום עם שום מקום, שאין בו תועלת לתושבי יפו ותל אביב וכל מטרתו להזרים מכוניות אל מגרשי החנייה עצומים שניסללו בשנים האחרונות ליד מתחם הטקסטיל שבין תחנת הרכבת הטורקית והמרכז הגבוה והמכוער של מנשיה שחוסם את הים והנוף משכונת נווה צדק.
"אה-" אמר האדריכל ומתכנן התנועה (מהבודדים במחוזיתונו) גדעון לרמן שהוא תושב נווה צדק ומעמודי התווך של המאבק בכביש ובמגדלים שהוא מפריח: "זה רעיון משנות השישים של המאה ה-20, של יהודי אמריקני בשם יואל ליש, שהציע אוטוסרדות בתוך תל אביב כמו ביוסטון – שיהיה אפשר להגיע עם האוטו בכביש מהיר עד לחניה התת-קרקעית של המגדל. זה הרעיון של כביש שלבים – להזין את המגדלים שיש ושחולדאי רוצה להקים לאורך הים. אין לזה שום קשר עם טובת העיר. כי הכביש הזה כמובן לא יזין את מרכז העסקים של רוטשילד וכל מה שהוא יגרום זה לאלו שפקוקים באיילון לנסות להגיע צפונה דרך תל אביב – כביש שלבים יזרים עוד המון מכוניות לתוך תל אביב ויציף אותה."
ולא אמר גידעון לרמן, שבמקום מוצאו, דורס כביש שלבים את הגינה החביבה של רחוב הלר ביפו ברגל גסה ובאופן מיותר לחלוטין. כי את טחות העיניים אפשר למצוא בכל מקום אצל ראש העיר שלנו שממשיך לראות הכל ממעוף עין ציפור קרה ודורסנית.
בנובמבר 2006 כתב חולדאי מיכתב לשר האוצר הירשזון שיתקע את הרכבת הקלה אם לא יקודם פרוייקט שלבים ". .. מדובר בעבודות בהיקף של כ-170 מיליון שקל, שמטרתן ליצור ציר תנועה חלופי לזה שייחסם על ידי הרכבת הקלה, אשר תעבור לאורך שדרות ירושלים. "
אבל האם ייחסם ציר התנועה של שדרות ירושלים? הוא לא אמור. בתקופת העבודות ודאי – אבל לזה אנחנו רגילים. שכן חיינו ביפו בשנים האחרונות הם חיים במבוך של עכברים רדופים. אבל להשתמש בנו כתרוץ כדי להרוס את נווה צדק? לענות אותנו זה סיפור אחד, להשתמש בנו זה משהו אחר לגמרי.
כי אחרי שיגמרו העבודות, והרכבת תעבור (כמו שביקשנו בתוכנית המינימום) משני צידי השדירה, ישאר נתיב גם צפונה וגם דרומה במזרח ובמערב השדירה למכוניות פרטיות. שדרות ירושלים לא יחסמו למעבר, להיפך, התעבורה בהן רק אמורה להשתפר מכיון ששום אוטובוס לא אמור לנסוע בשידרה – רק רכבת קלה. זאת אומרת, כביש שלבים לא ישרת את תושבי יפו, אלא שוב, את הבת ימים. הבת ימים יסעו כמו שהם רגילים – דרך נתיבי איילון או דרך שלבים כמו שהם נוסעים היום וייספגו לקיבוץ גלויות, לבן צבי, לסלמה ולדרך יפו. בשביל מה אנחנו צריכים למשוך אותם במהירות לים עם כביש חדש רחב אגרסיבי ומיותר ולדרוס בדרך את נווה צדק? איזו חשיבות עירונית יש לכביש הזה? למה הכביש המיותר צריך לעצור את הרכבת שאמורה לתת את המענה האמיתי לזיהום העיר ולפקיקתה במכוניות שמגיעות מחוץ לתל אביב ויפו? האם עניי עירך אינם קודמים? מה הסיבה האמיתית לכביש המיותר הזה? האם זה יכול להיות, שכמו בפרוייקט הטעיית האיילון לחוף הים של יפו מתעקש ראש העיר על פרוייקט של 170 מליון ₪ כדי להחזיק את חברת נתיבי איילון בחיים למרות שהיתה צריכה לסיים את תפקידה ב-2002?
ומוזרה עוד ממנו התוכנית שהכביש יעבור בשקע שבו עברה הרכבת הטורקית, אותו מעין נחל נחמד שמפריד בין נווה צדק לרחוב אילת ושעל גדתו נבנה מגדל נחושתן –עשרות קומות של דירות יוקרה ששוות הרבה כסף משקיפות על הים ועל השכונה הנחמדה שדרוסה כשטיח לרגליה, סוגרות את השכונה מדרום, מונעות ממנה בצל ענק את שמש החורף הנעימה. נחמד מגדלים אה? אם יש לך כסף. הרבה כסף והשפעה על מתכנני תוכניות וקובעי החלטות. הון שילטון? לא יודע. לא מעניין. טיפשות? כניראה. עיוורון? ודאי. טעות? ללא שום ספק.
בינואר 2005, לפני שנתיים, היתה פה סדנא בינלאומית שהזמינה נט"ע כדי לבדוק ולקדם רכבת קלה. כשהציגו האדריכל יודן רופא, אחד ממובילי הסדנא הישראלים, את הרעיון של העירייה לשים את הרכבת מתחת לאדמה ולהעביר כביש מהיר מתחת ובצמוד לבתי נווה צדק כדי לנתק אותם סופית מתל אביב – הזדעזעו מומחי הסדנא (השורה הראשונה של אנשי המקצוע בעולם בנושא תכנון תחבורה בהתמחות במערכות תחבורה עתירות נוסעים, ניהול מערכות תחבורה ציבורית מטרופוליניות אדריכלות ותכנון ערים) מהרעיון ואמרו שהם לא מבינים אותו.
גם אני לא. ולא תושבי נווה צדק.
הכביש הדורסני בא לשרת את המגדלים שחולדאי טורח לנעוץ בתל אביב כדי להקיז את אנושיותה.
נווה צדק היא השכונה הראשונה של תל אביב, או אולי השכונה היהודית הראשונה מחוץ ליפו. נווה צדק היא שילדה את תל אביב. אחוזת בית והגמנסיה הרצליה נוסדו בקצה רחוב שבזי. בגבולה הצפון מזרחי של נווה צדק.
תל אביב הרסה את גמנסיה הרצליה והקימה במקומה את כלבו שלום, לידתו של המגדל התל אביבי הראשון היא בחטא. קטסטרופה אורבנית שניראית היום צנועה וכמעט חביבה מול המגדלים המכוערים שמעטרים את קצה רחוב אחד העם, את יהודה הלוי, עולים וחונקים את קצה המערבי של שדירות רוטשילד עד רחוב בצלאל יפה. תיראו איך מגדלים הורסים שדירה בקטע רחוב אחד העם שבין נחלת בניימין לנווה צדק. הרחוב מת. לא נעים להיות שם. כל ההבדל שבעולם בינו לבין הרצל נחלת בניימין והרחובות האנושיים של נווה צדק.
מגדלים זה נדל"ן. כסף. הרבה כסף למי שמקבל את זכויות הבנייה העצומות האלו מעל העיר. כבישים מהירים מניעים פנימה מכוניות אל מגרשי החנייה שאחרים קיבלו זיכיון מהעירייה להקים אותם.
כדי להבין את הדינמיקה של המגדלים (26 כאלו נבנו או מתוכננים להיבנות על שמונה מאות המטרים שבין רחוב בצלאל יפה לכלבו שלום רק על רוטשילד), הלכתי לאורלי אראל, ראש צוות מרכז של מהנדס העיר. אורלי נמצאת בצוותי התיכנון כבר 15 שנה. היא היתה שם כשהתוכנית נולדה.
"עשינו את התוכנית כדי שהבנקים לא יעזבו את תל אביב, כי אתה יודע כשבנק יוצא – אתה לא יודע לאן הוא ילך ולא רצינו לאבד את תל אביב כמרכז פיננסי."
אני לא איכפת לי לאבד את הבנקים. נדמה לי שעד היום תרמתי לבנקים הרבה יותר ממה שהם תרמו לי.
ב-1992, כשהגיעה אורלי אראל לתיכנון העירוני, היתה עדיין רוטשילד מנומנמת, אבל לב תל אביב ושינקין, כל מה שהוגדר (על ידי העירייה) כלב תל אביב וכמקום שאין בו מרכז עסקים עירוני (מע"ר) ליבלב בפריחה משוגעת שהתחילה מתוכנית שבה קיבלו סטודנטים (למשל אני ) מהעירייה השתתפות של שנה בשכר דירה רק שיגורו בשינקין וברש"י ובברדיצ'בסקי. הצעירים החיו את העיר, שיפצו את הגנים, הפעילו לחץ על העירייה לחדש תשתיות ולבנות גינות ומוסדות חינוך והעלו את ערך הסביבה.
"כן," אמרה אורלי בהפתעה "מוכרים עכשיו דירות בבניינים לשימור במרכז תל אביב בלמעלה ממליון דולר – זה היה בלתי יאומן לפני 15 שנים."
לא בגלל המגדלים. בגלל האנשים שעשו את העיר. ובגלל ראש העיר שאהב אותה, עשה איתה אהבה והרבה ילדים ברחובותיה.
שלמה להט, צ'יץ', היה ראש העיר שהחיה את תל אביב- עם הטיילת, גני יהושוע והתוכנית האנושית והחכמה של לב תל אביב.
ב-1993 הלך צ'יץ' ובא רוני מילוא שניראה שהיה שלא עשה כלום בתל אביב. הוא עשה. הרבה נזק שאת פירותיו מיישם חולדאי
המגדלים נבנים ונחנכים רק עכשיו. רוטשילד, השדירה הניפלאה, חיה משום שיש בה שני בתי קפה נחמדים ועוד כמה מסעדות ובתי קפה בצלעותיה שאינם קשורים למגדלים. המגדלים לא תרמו כלום. כל תפיסת המגדלים של רוטשילד היא טעות. אסון.
הבעייה הגדולה שמתוך עשרים ושישה המגדלים, רק שישה או שיבעה עדיין לא אושרו ולא יצאו לדרך. את אלו ניתן וצריך לעצור כי את ניזקם של המגדלים כבר אפשר לראות. ויש להם נזקים שאי אפשר לראות – אבל הם ברורים ומאיימים : מגדל זה לא רק מה שאתה בונה זה גם איך – החומר וגם איפה – המיקום. נימאיייר, האדריכל הגרמני שבנה את ברזיליה וכיכר המדינה, בנה גם את מגדל אוניברסיטת חיפה. מגדל נאה. רק לא במקום. אלא שעל אלו של רוטשילד וסיביבותיה אי אפשר להגיד אפילו שהם נאים. קחו למשל את המגדל העצום והנורא מאחורי בית הפגודה. בולע ומנכס אותו. זו כל הקפטילסטיות הברוטאלית וחסרת הפנים של תאגידי הענק במילה אחת. שבו יום אחד במאקס ברנר בחצר שמתחת לבית הזכוכית השחור והמדכא. שום שוקולד לא ימתיק את האימה.
ולמי נתנה העירייה של חולדאי להשמיד את העיר – לבנקים. הנה למה צריך עמלות מופרזות – לגמד ולהרוס את העיר האנושית.
"כל בניין כזה משלם על פיתוח הסביבה ועל שיפוץ ושימור כל הבניינים שמסביבו, ואנחנו קבענו שהבניינים האלו יהיו מבנים פתוחים לציבור – בתי קפה, מסעדות, גלריות כי חלק מהם הם שכיות חמדה אמיתיות." אמרה אורלי.
נכון. שכיות חמדה אמיתיות. כמעט כל דבר יפה קטן צנוע ואנושי אפשר לכלוא בבטון וזכוכית בגובה של שלושים ארבעים קומות. מאוד נעים. רק לא ראוי ולא צריך.
מכיוונים שונים, מחוץ ומתוך הערייה, אמרו בעלי מקצוע שהם נגד הכביש וראש העיר מתעקש ודוחף. שהם היו רוצים לעצור את המגדלים אבל ראש העיר הפך את זה לחזות הכל.
לא מעט מאנשי המקצוע שאני מכיר, אדריכלים ואנשי סביבה חושבים שצוות התיכנון של מהנדס העיר תל אביב הוא הטוב שהיה פה ב-15 השנים האחרונות ושמהנדס העיר החדש שהפליא לעשות בחולון הוא נכס לתל אביב. אלא שהם עובדים תחת תכתיביו של ראש העיר.
הראש נגד העיר. או כמו שכבר קרה בפראג – הגולם קם על יוצרו והגיע הזמן לעקור את אותיות השם המפורש ממצח המהרס. פראג נחשבת לעיר יפה. אסור לתת לגולם להשתולל.
הלכתי לענת ברקאי, מנהלת סניף החברה להגנת הטבע של תל אביב. מגדל גדול ומצל התנשא מעלינו בפינה של נחלת בניימין.
"הבעייה עם המגדלים שבלי שום קשר לכלום, הם חיות גדולות, בזבזניות ואנטי אקולוגיות." היא אמרה "רובם בנויים מזכוכית שקולטת המון חום או מתקררת בקלות ולכן צריך לקרר ולחמם אותם בהמון אנרגיה שנפלטת החוצה ומחממת כשחם ומקררת כשקר. הם מצלים ומגמדים את המירקם העירוני ועולים המון כסף לתחזק אותם. הם גדולים ומביאים לתנועה של מכוניות וזיהום ומייצרים סביבה לא אנושית. ואם הם למגורים – הם מייצרים את האפקט השני –אפקט הקוטביות –הופכים את העיר למקום רק לעשירים – כי לתחזק בניין כזה זה יקר ומעבר לכיסו של אדם ממוצע. בכל מקום שקם בניין כזה הוא מביא אוכלוסייה עשירה שרובה, כמו שקרה בירושלים (של קולק), בכלל לא מתגורר בתל אביב, לא חי ומשתמש ברחוב ולא איכפת לו מהעיר. מגדלים הם מרשם להרוג את העיר האנושית והפשוטה. יש לחולדאי שתי מילים שהוא משתמש בהן כל הזמן – צינטור ומיגדול. הוא רוצה שתנועה תזרום לתוך העיר, זה החלום שלו שעובדים יוכלו להגיע בנוחות מחוץ לעיר לתוכה למגרשי החנייה הענקיים שהוא מקים ולצאת ממנה במהירות כי העיר תהיה רק מקום לעשירים שיוכלו לרכוש את הדירות במגדלים."
אותה מחשבה הרגה את מרכז ירושלים והפכה אותה לעיר רפאים נטושה.
צודק חולדאי, יש מקום למגדלים בתל אביב במקום בו יש כבישים מהירים. אבל כאלו כבר יש – לא צריך להמציא חדשים. לתל אביב שלוש שדרות צפון דרום חזקות – איילון, דרך חיפה ואבן גבירול. נתיבי איילון הם בדיוק המקום הניפלא להקים שדירת מגדלים של 1000 קומות. ויוכלו להיכנס ולצאת אליהם במהירות כל כמות של אנשים ויש להם רכבת לקצווי ארץ ולשדה התעופה. אין לי כלום גם נגד מגדלי "יו" שבפנקס פינת דרך חיפה. הם סתם לא יפים במיוחד. אבל לא מזיקים יותר ממגדלי המרפסות הקופצות שבפנקס פינת וייצמן. אלו זוועות נסבלות שלא ממיתות את העיר. גם את אבן גבירול ניתן להגביה בכמה קומות – הוא רחוב ארוך, מרובע, פשוט, שמדבר בסופו בין כה וכה עם הארובה של רידינג.
אבל נווה צדק וליבה של העיר, במקום בו נולדה, אותה שדירה פריזאית נחמדה שהברון תרם לה לא רק את שמו אלא מכספו – אלו הם המהות של המקום הזה.
השנה תהיה נווה צדק בת 120. ואולי צודק חולדאי ו-120 שנה זה מספיק, הגיע הזמן לסגור סיפור ולהשמיד את נווה צדק ותושביה, לסגור אותם במגדלים מסביב. שתיחנק. עסקים וכסף יותר חשוב.
סעו לוול סטריט בניו יורק. לכו תיראו איך כסף גדול ובורסה מייצרים זוועה אורבנית קרה וחשוכה.
אפשר לראות את זה מגיע, צומח כמו זריחה רעה אחרי ליל בלהות. לכו תעמדו ליד "בית גידי" במקום בו מתפצל כביש הטיילת אל כיכר השעון ולשדרות ירושלים ותביטו מזרחה לנווה צדק שמוקפת בחומת מגדלים מאיימת שסוגרת עליה. בין הים והשכונה מונח גוש מגדלי הטקסטיל (שגם במהנדס העיר אומרים היום שזו טעות קולוסאלית) ותוסיפו לזה את מגדל נחושתן המיותר ועוד עשרה מגדלים שאתם לא רואים – אבל מתוכננים להיבנות. ועוד שניים מצפון לחסאן בק במקום הדולפינאריום.
מה יש להולכים בגדולות ממגדלים גבוהים לא במקום? מקומם של המגדלים במזרח – שם הם מספיק גבוהים לראות את הים ואת הרי השומרון בגלל גובהם. רעש הכבישים המהירים לא מפריע להם כי הם גבוהים והם לא חוסמים את הים מהעיר ולא מגמדים את נחמדותו של המקום. ראשית מעשה במחשבה תחילה. בקשה מוגזמת?
"חולדאי דוחף כבישים ומגדלים במקום להשקיע בחינוך ובמבני ציבור." אמר גדעון לרמן שהכין את נייר העמדה של וועד הפעולה של נווה צדק שמגובה בחברה להגנת הטבע, תוכנית שבה הראה שהמגדלים יחנקו את נווה צדק שאין בה יותר מבית ספר אחד, מוסיפים תנועה ואנשים. "התפיסה באירופה – שכדי לשמור על עיר, 20% מהדירות בה צריכות להיות בהישג ידן של זוגות צעירים. חולדאי עוטף את הטעויות בפרוייקטים נוצצים – כמו פרוייקט תחנת הרכבת שמיועד כולו לעסקים. ומה עם מקום לגן לאנשי השכונה שאין בה מבנה גן מסודר? בית ספר? הכל כסף?"
הכושי עשה את שלו. הצעירים, הסטודנטים והמשפחות שבנו את העיר, החיו אותה ועשו ממנה מה שהיא צריכה להיות באמת בעידודו של צ'יץ', מגורשים עכשיו על ידי ראש העיר חולדאי. המגדלים והכביש המהיר של ראש העיר מראה לנו את הדרך החוצה. בניתם את העיר, עכשיו עופו מפה בכל המהירות לשכונות העניות. את העיר נשמור למי שאנחנו חפצים ביקרו.
פעם היה נידמה שאנשים יוצרים את העיר כדי שתהיה מקום נעים לחיות בו. ודי הצליחו בתל אביב. והיו לנו ראשי עיר יותר מוצלחים ופחות מוצלחים. האם חולדאי הוא ראש עיר מוצלח?
סובב את הגב לים חולדאי, הבט מזרחה אל לופליאנסקי. ראש העיר החדש, החלש, החרד, שאיש לא ציפה ממנו לכלום כי אנחנו מזלזלים באנשים מנומסים ומצביעים רק לגסי הרוח והאלימים שתיק שרצים תלוי להם, ותביט איך עצר את תוכנית ספדי שאיימה לרוקן את ירושלים מתושביה, להחריב את הנוף שסביב לה. איך הוא משלם לסטודנטים שיבואו וימלאו את מרכז העיר החרב ויחיו אותה (כמו שלמד מצ'יץ'), ואיך עצר את גשר הבטון מעורר המדון של שער המוגרבים.
תל אביב היא העיר הנחמדה בעולם. שצניעותה עומדת לה, שבתיה נמוכים, כיכרותיה מרופטות, כבישיה צרים ואנשיה שמחים וחסרי מורא מכיוון שהכל פה פשוט ונחמד מאוד.
לא צריך פה תנועות גדולות ולא מגרשי חניה עצומים, לא מגדלים מפילי צל ומורא על רוח העיר כי מה שנחמד- צריך ליטוף, קו נחמד, ולא איזה תוכנית גרנדיוזית שבחגיגות המאה תהפוך אותנו לג'ונגל מיותר של בטון ואספאלט. לא הכל לחם ושעשועים. יש גם רוח. טובה.

העיר - הכביש המהיר של ראש העיר
דריסת וחניקת נווה צדק

31       מאי 2009

 ביום רביעי האחרון   27.5.09 החליטה הוועדה המקומית לתכנון ובניה לאשר   תכניות המגדלים והכבישים סביב השכונה

1. תכנון כולל למתחם המסילה   – אושרה בנייה של שרשרת מגדלים סביב השכונה ותכנון תחבורה לציר המסילה וציר שלבים האמורים להחדיר תנועה בין עירונית לתוך השכונה
 
2. תכנית מגדל ליבר –   אושרה בניה של המגדל לגובה של 24 קומות בצומת פינס המסילה
 
3. תכנית יצחק אלחנן ג '   – אושרה תכנית להריסת מבני ציבור (בית אברמס ו בית יעקב ) וסלילת כביש 4 נתיבים ברחוב יצחק אלחנן תוך הגבהת המגדל במקום ל 40 !!! קומות

משמעות התכניות הינה הקפת השכונה בשרשרת מגדלים וטבעת כבישים והפיכת חיי התושבים לבלתי נסבלים

  ועד הפעולה התנגד ל-3 התכניות בהיותן מנציחות את המציאות לפיה נבנים מעל ראשינו מגדלים גבוהים וטבעת   אוטוסטראדות מתהדקת סביב השכונה.

אינטרסים קואליציונים הכריעו הכף נגד השכונה כאשר בתושבים תמכו סיעות מר"צ, עיר לכולנו והירוקים ואלו שאר חברי הועדה תמכו באישור התכנית.

בדיון שהוכרז כדיון סגור הוכרעו התכניות על חודו של קול

ועדה הפעולה יחד עם חברי מועצה מקדם הגשת ערר למליאת המועצה על מנת לבטל תכניות אלו.

תושבי השכונה להם יש קשר או השפעה על מי מחברי מועצת העיר מתבקשים ליצור קשר עם ועד הפעולה בדחיפות על מנת לקדם הערר.

במקביל יוזם ועד הפעולה באמצעות "עמותת תושבים למען נווה צדק" ע.ר. כנס תושבים לעדכון תושבי השכונה במאבק ולצורך גיוס פעילים משאבים וכספים לטובת המאבק

תושבים המעוניינים להצטרף למאבק או לתרום כספים לטובת ליווי משפטי של המהלכים הבאים מוזמנים לצור קשר עם ועד הפעולה .

מדובר בהזדמנות האחרונה להשפיעה על דמות השכונה לדורות הבאים

ועד הפעולה קורא לתושבים להצטרף למאבק לפני שיהיה מאוחר .

 במקביל הופקדה גם תכנית תפרי נווה צדק דרום 3501 , התכנית הופקדה לועדה המחוזית למרות מספר התנגדיות משמעותיות של ועד הפעולה.

עדכון לגבי עמדת הועד וההתנגדויו לתכנית יועבר בהקדם.

מועד ההתנגדיות לתכנית הינו עד 8-7-09 ,  מסמכי התכנית נמצאים באתר הועד ראו קישור  

 בברכה ,

ועד הפעולה של שכונת נווה צדק www.nevetzedek.org

 Nzforum@walla.com

054-5719344

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות קשורות

כתבות נוספות

מדורים

כרם שיזף

יין ושמן זית- ענבים טובים עושים יין טוב

שלחו הודעה

tsur@shezaf.net  |  טלפון: 054-4975548

כל החומרים באתר shezaf.net, כתובים, מצולמים מוסרטים או מצוירים מוגנים בזכויות יוצרים ©. אין להשתמש בשום חומר מהאתר למטרות מסחריות, פרסומיות או לכל סוג של תקשורת חזותית, כתובה או אחרת ללא רשות מפורשת בכתב מצור שיזף.